Hillegersberg

Hillegersberg is een voormalige gemeente in Zuid-Holland. In 1941 werd Hillegersberg bij Rotterdam gevoegd, waar het nu onderdeel is van de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek. De naam Hillegersberg is afkomstig van Hildegard van Vlaanderen, echtgenote van graaf Dirk II van Holland en West-Friesland. Deze graaf was in de tiende eeuw eigenaar van Bergan, wat in oud-Hollands versterkte plaats of gehucht betekent.

De oude dorpskern rond de Hillegondakerk is nog goed herkenbaar. Het dorp ontstond op een zandrug in het veengebied, ontstaan uit verstoven zand van drooggevallen rivierbeddingen. Volgens de legende van Hillegersberg is de zandberg ontstaan doordat de reuzin Hillegonda zand uit haar`schort zou hebben verloren. Op de zandheuvel bouwde zij haar huis en zo ontstond Hillegersberg, de berg van Hillegonda. De reuzin Hillegonda met gescheurd schort siert het wapen van Hillegersberg. 

In het oude gedeelte van Hillegersberg is op veel plaatsen nog historische bebouwing te vinden. Niet alleen de Hillegondakerk met daarnaast de kasteelruïne, maar ook het voormalige raadhuis aan de Kerkstraat en het voormalige stadhuis aan de Straatweg zijn kenmerkende voorbeelden van de oude historische bebouwing die in Hillegersberg te vinden is. Kenmerkend is en blijft dan ook het dorpse karakter en de bijbehorende sfeer die je voelt als je door de straten en langs het water van het dorp wandelt.